Το παρόν διδακτικό σενάριο, αποτελεί μια εναλλακτική προσέγγιση του κεφαλαίου της Ιστορίας που αναφέρεται στον Μέγα Αλέξανδρο και το έργο του. Οι δραστηριότητες που προτείνονται συνδυάζουν διάφορα γνωστικά αντικείμενα, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη χρήση ΤΠΕ. Το σενάριο έχει διαμορφωθεί έτσι ώστε να ολοκληρώνεται στα πλαίσια του μαθήματος της Ευέλικτης Ζώνης κατά τη διάρκεια ενός μήνα, και πιο συγκεκριμένα σε 4 δίωρα.
Οι δραστηριότητες προτείνεται να αξιοποιηθούν ως εξής:
Οι δραστηριότητες προτείνεται να αξιοποιηθούν ως εξής:
ΚΟΥΙΖ
Η συγκεκριμένη δραστηριότητα, προτείνεται ως η αρχική, έτσι ώστε να αποτελέσει την αφόρμηση για το θέμα και όσα θα επακολουθήσουν. Έτσι μετά την παρακολούθηση του βίντεο, γίνεται συζήτηση και οι μαθητές μοιράζονται με την υπόλοιπη τάξη τις πληροφορίες που κατανόησαν, ενώ παράλληλα διατυπώνονται παρατηρήσεις και απορίες. Στη συνέχεια, ακολουθεί το κουίζ (φύλλο εργασίας 1) για βαθύτερη κατανόηση της νέας γνώσης, αλλά και έλεγχο της προϋπάρχουσας. Οι δύο αυτές δραστηριότητες αφορούν την πρώτη ώρα και το δίωρο ολοκληρώνεται με την επόμενη, αυτή του τραγουδιού. |
ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΕ
Η εξής δραστηριότητα χωρίζεται σε δύο στάδια: Αρχικά οι μαθητές ακούν το πατριωτικό εμβατήριο που αναφέρεται στον Μέγα Αλέξανδρο και παράλληλα συμπληρώνουν τις λέξεις που λείπουν από τους στίχους στο φύλλο εργασίας που τους έχει δοθεί (φύλλο εργασίας 2).
Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα audacity ηχογραφούν το τραγούδι ανά ομάδες στην τάξη και τέλος, αναρτούν τις δημιουργίες τους στο padlet. Με τον τρόπο αυτό, οι μαθητές παίζοντας και χωρίς να το καταλάβουν, έρχονται σε επαφή με το λαϊκό αίσθημα, συνειδητοποιούν τη σημασία του έργου Μεγάλου Αλεξάνδρου για το ελληνικό έθνος, αξιοποιώντας παράλληλα δημιουργικά και την τεχνολογία. |
ΤΑΞΙΔΙ ΜΑΖΙ ΤΟΥ
Η επόμενη δραστηριότητα προτείνεται για το δεύτερο δίωρο και οι μαθητές καλούνται να χρησιμοποιήσουν το Google Maps, ώστε να εντοπίσουν στο χάρτη τις πόλεις που πέρασε ο Μέγας Αλέξανδρος στην πορεία του από την Πέλλα στην Αλεξάνδρεια. Έτσι οι μαθητές καλλιεργούν την αντίληψη του χώρου, ενώ παράλληλα επιτυγχάνεται και η απεικόνιση της γνώσης για βαθύτερη κατανόηση.
|
Η ΜΑΧΗ ΣΤΑ ΓΑΥΓΑΜΗΛΑ ΣΕ ΠΑΖΛ...
...ΚΑΙ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ
ΜΕ ΛΕΞΕΙΣ...
Στο τρίτο δίωρο, η πρώτη δραστηριότητα είναι ο εμπλουτισμός του παραπάνω εννοιολογικού χάρτη από τους μαθητές με το text2mindmap. Έτσι τα παιδιά θα μπουν στη διαδικασία να σκεφτούν κριτικά, να κατανοήσουν όλες τις επιμέρους έννοιες του μαθήματος και να τις συσχετίσουν μεταξύ τους. Για εμπέδωση αμέσως μετά, δίνεται στους μαθητές για συμπλήρωση κι ένας ακόμη εννοιολογικός χάρτης (φύλλο εργασίας 4).
|
...ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΕΣ
Με αυτήν τη δραστηριότητα ολοκληρώνεται το τρίτο δίωρο και πρόκειται για ένα βίντεο διάρκειας πέντε λεπτών. Με τη χρήση αυτής της εφαρμογής, οι μαθητές εμβαθύνουν στο θέμα, καθώς για να συνεχιστεί το βίντεο, καλούνται να απαντήσουν σε ορισμένα βασικά ερωτήματα. Έτσι παρακολουθούν με προσοχή και το ενδιαφέρον τους διατηρείται αμείωτο.
|
ΠΕΡΔΙΚΚΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ
Η εφαρμογή Toondoo προτείνεται για το τελευταίο δίωρο και τα παιδιά καλούνται τα συμπληρώσουν τους διαλόγους σε δύο σκηνές από κόμικς. Οι σκηνές αναφέρονται σε παραθέματα του βιβλίου, οπότε οι διάλογοι είναι γνωστοί. Αφού ολοκληρωθεί αυτή η φάση, οι μαθητές χρησιμοποιώντας τη συγκεκριμένη εφαρμογή, συνθέτουν μια σκηνή της επιλογής τους. Με τον τρόπο αυτό προωθείται η κριτική σκέψη των παιδιών, η φαντασία, αλλά και η δημιουργικότητά τους. Έπειτα, οι δημιουργίες τους αναρτώνται στον ψηφιακό πίνακα padlet που έχουν ήδη χρησιμοποιήσει και στην αρχή του σεναρίου.
|
Για το τέλος, προτείνεται οι μαθητές να δραματοποιήσουν τη σκηνή της επιλογής τους και να την παρουσιάσουν ανά ομάδες στους συμμαθητές τους. Έτσι με τον πιο διασκεδαστικό και ταυτόχρονα εκπαιδευτικό τρόπο, οι μαθητές κατανοούν σε βάθος την ιστορία, μαθαίνουν μέσα από αυτή και ουσιαστικά κατακτούν τη γνώση.
|
Γενικότερα, το συγκεκριμένο διδακτικό σενάριο:
- Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, για αξιοποίηση σε συνδυαστική δια ζώσης και εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση ανάλογα τη φύση της καθεμιάς δραστηριότητας.
- Ως προς την υλικοτεχνική υποδομή χρειάζονται συσκευές προβολής, υπολογιστές (εργαστήριο υπολογιστών), σύνδεση στο διαδίκτυο, εκτυπωτής και συστήνεται οι μαθητές να συνεργαστούν ομαδικά.
- Για την αξιολόγηση του διδακτικού σεναρίου θα χρησιμοποιηθούν ερωτηματολόγια καθώς και φόρμες παρατήρησης για τους εκπαιδευτικούς που θα το υλοποιήσουν.